257 poze   35579 vizite

gaste Rasa Toulouse

Rasa Toulouse

In categoria raselor grele amintim Rasa Toulouse.

S-a format in sudul Frantei din materialul local care prin selectie si alimentatie rationala a ajuns sa se evidentieze printr-o productie ridicata de carne si grasime. In ultimul timp datorita preocuparilor si pentru exterior s-a ajuns la stabilizarea standardului rasei. In cadrul rasei se deosebesc doua tipuri: un tip agricol la care femelele ating in medie 7-8 kg, iar masculii 10-11 kg si un tip industrial la care masculii cantaresc in medie 13-14 kg, iar ingrasati 16-18 kg.

Exteriorul. Sunt gaste mari, au cap puternic si masiv cu profilul drept, ciocul puternic este mai gros la baza si are culoarea rosu-orange, ochii caprui cu pupile rosii, gatul este drept vertical foarte gros, corpul lung si gros cu spatele drept putin bombat purtat orizontal. Abdomenul este lung si larg, foarte jos fanonul abdominal bine detasat, aripile bine atasate si lungi, depasesc coada. Picioarele sunt scurte foarte distantate, coapsele sunt puternice cu penaj bufant. Culoarea este brun inchis si alb imaculat pe abdomen, capul si gatul au culoarea gri inchis, coada este gri, bordata cu alb, ciocul si picioarele sunt orange.

Ca performante au ritm rapid de crestere. In conditii prielnice bobocii ating la varsta de 8-10 saptamani greutatea de 6 kg. Productia de oua la tipul de gaste de tipul greu este in medie de 25 de oua in primul an si 40-60 de oua in al doilea an, greutatea oului fiind de 180-220 grame. Cele din categoria foarte greu nu dau decat o productie medie de 15-25 de oua anual. Ouale au un procent de fecunditate scazut, intre 45-50 %. Capacitatea de ecloziune de asemenea este foarte slaba, intre 23-43 %.

Gastele Toulouse sunt closti si mame rele, mai ales cele din tipul foarte greu si aproape nu se pot folosi la clocit din cauza greutatii foarte mari. Bobocii cu toate ca au o intensitate mare de crestere se cresc insa destul de greu, fiind sensibili atat la frig si umezeala cat si la caldura mare. Mortalitatea pana la 3 luni este de 20 %. Pasarile adulte sunt greoaie, au temperament accentuat limfatic si nu se deplaseaza la distante prea mari de adapost. Ele necesita pasuni de calitate foarte buna, situate in apropiere de adaposturi. Penajul de culoare cenusie este bogat, cu puf abundent si elastic. Din cauza ca sunt colorate penele sunt mai putin apreciate decat cele produse de rasele cu penaj alb. De la gastele sacrificate se obtin in medie cca 500 gr de puf si fulgi jumulite pe viu de doua ori pe an. Produc anual in medie 200 grame de puf/pasare.

Gastele din rasa Toulouse pot fi folosite in ameliorare, in special in postura de tata pentru transmiterea ritmului de crestere si a aptitudinii de a obtine foie gras. Exemplarele din tara noastra s-au aclimatizat obtinand performante asemanatoare cu cele din tara de origine.
Gans
Gans
_toulouse_nps
_toulouse_nps

Comentarii album • 1
fermagaste 7 mai 2018  
fain!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.