257 poze   35323 vizite

Vand porci si vietnamezi 15lei kg viu taiat 20 lei kg si purcelusi la încărcare 200 lei buc !

PORCUL VIETNAMEZ
Cartea pe înțelesul tuturor

Generalități

Porcul pitic vietnamez este răspândit în toată lumea pentru carnea gustoasă și pentru conținutul de colesterol aproape inexistent. Dacă sunt recunoscute 7 specii de porci ce provin din Vietnam, toți acești porci sunt fără colesterol pe motivul că provin din Vietnam?
La ora actuală este greu de vorbit despre caracterele acestei specii ca fiind rasă pură conform unui standard al rasei. Dacă toate soiurile porcilor vietnameze au colesterolul scăzut și carnea gustoasă atunci prin încrucișarea raselor vietnameze, nu avem nimic de pierdut. Dar încrucișarea lor cu porcii autohtoni, face ca această carne să nu mai aibă același gust, și același nivel de colesterol. Când vorbești de porcul vietnamez fiind atâtea rase vietnameze, la care din aceste rase de mai jos te referi?

HEO EDE i se mai spune SOC ( 40 kg )
VAN PA, ( ajung până la 40 kg ).
CO, ( porcul ajunge la 45 kg )
MONG KHUONG. ( ajunge la ( 90 kg.)
I, (femele cu 10 sfârcuri, ajung la 100 kg după 3 ani)
MEO, (porcul cu burta lăsată, târâtă, atârnată așa cum sunt denumiți românește, ajung adulți la 110 kg.)
MONG CAI, ( se fac la 100 - 110 kg. femelele având 14 sfârcuri )


Hrănirea

Hrana, calciu vitaminizat și apa pentru purceii care sunt în creștere trebuie să nu lipsească. Fiind în continuă creștere, purceii se vor obișnui de la hrana expusă permanent, la hrănirea de trei ori pe zi, și pe urmă de două ori pe zi în funcție de vârsta lor. Aceasta înseamnă că porcii au deja o rație fixată de hrană.
Este bine ca porcul la fel ca și câinele, să nu fie hrănit la întreaga capacitate a stomacului (90%) Trebuie ca după hrănire, porcul să rămână puțin flămând. În caz contrar dacă se hrănesc animalele până la refuz, câinele va vomita, iar porcul va refuza mâncarea de la mesele următoare.
A îndesa mâncarea în porc, ca pe urmă să nu mai poată mânca, oricine știe că nu este bine mai ales când urmărești la un anumit porc să crească în greutate.
Trebuie observat când porcul nu mai poate mânca și ( până se formează rația porcului ) tot ce considerăm că a rămas în plus sau nemâncat, trebuie ridicat. Nu este bine ca resturile de mâncare să rămână în vălău (troc). Pentru că în acest caz porcul cât și câinele nu va avea o oră fixată pentru mese, fiind asigurat că, restul de hrană le va mânca ori când mai târziu.
Porcul pitic fiind un porc vegetarian, i se poate oferii: multă iarbă, trifoi și lucernă pălită, fân, morcovi, pâine, mere, varză, tărâțe.
Uruiala amestecul de porumb cu soia, grâu, floarea soarelui nu este indicat pentru porcul vietnamez decât atunci când nu ai încotro. Totuși se poate folosi uruiala dar, în amestec cu tărâțe unde tărâța este de 3 părți la 1 parte uruială.
Pe timp de iarnă
Porcului nu trebuie să-i lipsească apa, nici pe timp de iarnă atunci când apa îngheață. Pentru a se evita înghețul apei, porcul se poate hrăni cu tărâțe sau uruială umedă, caldă (3 la 1) și fluidă.
Dacă frigul vă permite ca să vizitați porcul, oferiți porcului o mână de lucernă și apă călduță măcar de două ori între cele două mese, mai ales la scroafele gestante. Atunci când porcii urlă și sunt între mese, poate trebuie mărită rația de mâncare sau le este sete.
Tărâța ( uruiala ) se umflată cu apă fiartă cu niște ore înainte de hrănire iar când este timpul hrănirii, se mai adaugă sare și calciu atunci când compoziția nu mai este fierbinte. Amestecul de calciu, conține și vitamine care în apa fierbinte pot să își piardă efectul dorit. Deci pe timp de îngheț tărâța umflată și mai mult lichidă, face ca porcul să nu mai simtă nevoia de apă.
Această fază trebuie observată la fața locului pentru că, mai sunt porci care simt nevoia de apă mai ales cele gestante.

În creșterea porcilor sunt momente când hrănirea porcului trebuie făcută diferit de la o fază la alta și, de la o vârstă la alta, mărind continuu rația de mâncare. Iată despre ce faze este vorba:
faza de pregătire pentru montă, faza primei luni de gestație și celorlalte două luni de gestație rămase, faza de lactație și din nou faza de pregătire pentru montă.

*Faza de pregătire a scrofiței pentru prima montă, (la vârsta de 8-10 luni). Scrofița e bine să fie lăsată în aer liber cât și în fața vierului pentru a i se dezvolta instinctele de împerechere. Ea trebuie furajată corespunzător fără să ducă lipsa apei și, mai este bine de știut că, în această fază de dinaintea montei cu 2-5 săptămâni trebuiesc vaccinate viitoarele scrofițe cât și masculul, contra Leptospirozei, Parvo virus, Rinitei Atrofice și a Rujetului. Pentru o eficiență maximă a masculului, masculul se va ține tot timpul separat.
Căldurile
Monta
Gestația
*Faza de gestație din prima lună. Se va avea grijă ca hrana să fie mai slabă pentru a elimina(abundența laptelui) scurgerile de laptele fără rost când trebuie urmărită ca scroafa să fie tot timpul păstrată cât mai în formă.
*Faza de gestație din următoarele 2 luni rămase. Se va crește continuu cantitatea și puterea nutritivă a hranei.
Fătarea
Alăptarea
Înțărcarea
Pregătirea montei următoare
*Faza de pregătire a montei următoare se face imediat după înțărcare.
În această fază este indicat ca să se continue să se administreze scroafei aceeași hrană bogată ca și cea de dinainte de înțărcare. Și din nou se repetă ciclul fazelor de la început.



Căldurile


Purcica trebuie pregătită din timp să aibă un strat de grăsime ca rezervă încă înainte de montă. În cazul porcului vietnamez primele călduri apar de la vârsta de 3-4 luni. Prin călduri se înțelege începutul procesului de acceptare a masculului de către femelă la actul sexual numit montă. Căldurile sunt condiționate de: sănătate, vârstă și pot fi stimulate prin hrană, mărirea zilei de lumină cu becuri, mișcare, temperatură optimă, un strat de grăsime și prezența masculului.
Stratul de grăsime are rolul să ajute la formarea de foliculii în ovare și tot odată este o rezervă de energie de menținerea scroafei în putere pentru fabricarea laptelui dacă hrana oferită este de slabă calitate.
De obicei semnele căldurilor la scroafă se văd dimineața până la ora zece și seara de la ora 19. La scroafele după înțărcare,căldurile apar (3-10 zile) în mai puțin de 21 de zile. De la primele semne de călduri îngrijitorul este pus în temă și știe de acum în 36 de ore va începe ovulația la scroafă.
Trebuie știut că semnele căldurilor se pot manifesta diferit de la o purcea la alta. În general semnele sunt următoarele:
* Vulva este roșie și mărită
* Lipsă de interes pentru mâncare
* Prezintă interes pentru vier dar fără să-l accepte
* Nu își găsește locul, prezintă o agitație față de starea normală,
* Încalecă pe alte porcine
* Scoate sunete ciudate
* Scurgeri din vulvă





MONTA

Monta se poate face în mod controlat sau necontrolat. Monta controlată este și ea de două feluri: monta naturală și artificială.
Ca să nu intrăm în amănunte dar să fie totuși pe înțelesul tuturor, momentul prielnic pentru montă este numai (în stadiul de estru,) atunci când ea este coaptă și are o stare de imobilitate pentru om. Deci expunerea femelei se face prin imobilitate prin care ne arată că ea este gata pregătită. Când se descoperă această stare de imobilitate, monta trebuie să aibă loc după 12-30 de ore, adică prin cele 12 ore se înțelege astfel, dacă descoperirea a fost făcută dimineața, (după 12 ore) monta poate avea loc seara. Sau, dacă se descoperă seara, ( după 12 ore,) monta poate avea loc dimineața. Repetarea montei fiind inclusă în cele 30 de ore care trebuie să aibă loc după 12 ore de la prima montă. Starea de imobilitate pentru om trebuie mereu pândită. Rezultatul de la montă se face foarte ușor numai când scrofițele mănâncă. Atunci este momentul când, ele stau liniștite se pot studia făcând chiar comparații între ele.
Dacă vulva după montă rămâne tumefiată, și dacă după 3 săptămâni scrofița nu mai intră din nou în călduri, înseamnă că scrofița a rămas gestantă.



Gestația

Gestația este perioada de așteptare de la montă la fătare, care pentru femelele tinere este între 114-130 zile ( trei luni, trei săptămâni și trei zile ) și pentru cele mai bătrâne poate fi între 130-140 de zile.
În prima lună scroafa gestantă se hrănește mai slab ca în timp să se ridice progresiv caloriile și cantitatea hranei până la fătare.
Mișcarea îi prinde bine atât scroafei cât și fetușilor.
În timpul gestației a nu se administra scroafei calciu și vitamine pentru ca fătarea să decurgă fără probleme.
Ca la carte iată câteva tratamente din timpul gestației pe care veterinarii îl ignoră:

COLIVAC se folosește contra diareei colibacilare enterotoxigene a purceilor cu 2 ml subcutanat în a 75 a și a 96 a zi de gestație
ROMPERVAC AC este contra dezenteritei anaerobe.Se face subcutanat, scrcoafei gestante în ziua a 75 a și a 96 a câte 4 ml.
În a 14 a și a 7 a zi înainte de fătare, trebuie făcută dezinfestarea scroafei cu

EVOMEC, numai subcutanat. Pentru greutatea de :
8 kg revine 0,25 ml EVOMEC
16 kg revine 0,50 ml
33 kg revine 1 ml
50 kg revine 1,5 ml
66 kg revine 2 ml
99 kg revine 3 ml
130 kg revine 4 ml
Dacă scroafa nu va fi separată de întregul colectiv de porci în ultimile 14 zile de gestație și tratament, atunci trebuie făcut tratamentul întregului grup, cât și la păsările de curte dacă se țin toate în câmp deschis.




Fătarea

Este indicat ca odată scrofița ajunsă în boxa de fătare, să găsească acolo un culcuș uscat, luminat pe timp de zi și noapte și dacă căldura încăperii nu poate fi asigurată, atunci căldura se poate face local cu becuri infra roși pentru încălzirea purcelușilor. Din cauza picioarelor scurte burta ajunge la pământ mai ales când scroafa alăptează. Pentru a nu se rănii scroafa la glandele mamare, trebuie luate măsuri pentru evitarea treptelor din drumul ei.
După fătare în prima zi, nu se dă de mâncare scroafei și se ajută purcelușii ca tot timpul să fie lângă mamelonii scroafei. Purceii trebuiesc urmăriți pentru că în primele trei zile de la fătare cei mai mulți purcei mor prin strivire.

Alăptarea

Imediat după fătare la 6-24 de ore, se trece la tăierea cordonului ombilical și la tăierea colților. Dacă sunt purcei mai firavi se amână tăierea colților cu câteva zile. Cordonul ombilical înainte de a se tăia, se poate lega (ștrangula) cu o ață mai tare mai aproape de abdomen. Tăierea se va face după această legare cu o foarfecă dezinfectată prin flacără sau spirt. În scurt timp ața va cădea singură.
Atenție! Bucăți din dinte pot sării în ochi și la fel trebuie avut mare grijă căci scroafa vietnameză atacă omul pentru apărarea puilor.

Tăierea cozilor la purcei nu este recomandat pentru că rana rămasă în urma tăierii sau arderii(sculă specială) este un focar de infecții. În plus nu este voie să se mutileze animalele, coada fiind un mijloc de apărare împotriva vierului.
Tăierea cozilor la purcei se practică din cauză că, ( mai mult în ferme) atunci când porcii se plictisesc, (când ajung la o anumită vârstă) mai din joacă și din lipsă de spațiu își rod cozile și urechile unul altuia ( aici este focarul de infecție). Pentru a preîntâmpina rănirea porcilor și ai ține ocupați, trebuie atârnat de tavan până jos la înălțimea capetelor (câteva) funii a căror terminații să fie o bucată de lanț de 15-20 cm. Și astfel ( să imite coda ) se crează jucării în spațiu de joacă.
Fie că există un spațiu de joacă sau nu, acolo unde stau porcii este bine ( să le dăm de lucru) ca pe sol să fie un strat destul de gros de rumeguș sau talaj unde sub talaj, se pot ascunde din loc în loc, bucăți de bunătăți pentru ei pe care să le găsească când râmă.

În timp ce scroafa își vede de treaba ei, în a treia zi de alăptare se fac injecții cu FIER DEXTRAN ( 0,5-1 ml în două puncte diferite) intramuscular la purcei pentru anemie și în aceeași zi, se trece la hrănirea lor cu furaje pregătind din timp tineretul pentru o înțărcare rapidă, obișnuind organismul lor cu hrana solidă
Pentru ca scroafa să nu-și consume din statul de grăsime, ea trebuie bine hrănită pentru a fi în formă și pentru următoarea gestație.
Pentru a se evita decalcifierea scroafei, așa cândva după o săptămână de alăptare sau chiar după înțărcare este indicat să se facă injecții cu calciu. Aceste injecții ajută la fabricarea laptelui cât și pentru menținerea scroafei în condiții bune pentru următoarea fătare. Decalcifierea poate produce moartea sau slăbirea fizică a scroafei. Calciul injectabil se poate administra intramuscular (recomandat), subcutanat și pe cale bucală ( pe această cale se produc pierderi de calciu). Tot pe cale bucală în amestec cu tărâțe se poate da calciu praf.

Un alt brend de injecție este:
PIG-IRONJECT 20% + B 12 injecția se face intramuscular pt. deficiențe de fier 0,75-1 ml la 3 zile de viață.


Înțărcarea

Când purceii au împlinit 21- 27 de zile de la fătare purceii pot fi înțărcați. Prin înțărcare sunt afectați atât purceii cât și scroafa. Pentru a micșora stresul purceilor a căror cauze sunt multiple și inevitabile, este indicat ca scroafa să fie mutată din boxă de fătare și nu purceii.
Când-va după înțărcare când purceii sau obișnuit fără laptele matern, pot fi mutați în altă boxă.
Sau, dacă scroafa vietnameză se ține liberă sau semiliberă în ogradă, ea după două zile de la fătare își plimbă purceii și astfel purceii se obișnuiesc cu împrejurimile până la înțărcare, eliminând astfel stresul de schimbare a locului.

Scroafa dacă este în condiție bună după 3-5 zile de la înțărcare, poate intra în călduri. În acest timp se continuă cu hrănirea ei până la montă, cu aceeași hrană ce i sa oferit în ultimile zile de lactație.


Despre purcei

Purceii după 8 săptămâni oricând pot fi castrați.


Higienă și sănătate

Se va evita ca porcul să vină în contact cu fecale de orice fel, cum ar fi pasăre sau animale de curte pentru a nu se contamina cu salmonela sau cu diferiți viermi intestinali.
În ogradă este un circuit în natură al viermilor intestinali. Găina, câinele și porcul își mănâncă unul celuilalt fecalele și astfel viermii și salmonela sunt transmiși de la unul la altul.
Este indicat înainte de achiziționarea porcilor, ca în prealabil să se dezinfecteze nu numai boxa porcilor ci și curtea unde se vor plimba. (chiar și în timpul iernii) Porcii achiziționați trebuie ținuți în carantină.

Alte vaccinuri pentru purcei pe care multe dintre ele veterinarii le ignoră:

Contra Pestei porcine se vaccinează la 65 la 90 și la 120 de zile. În ferme este interzis acest vaccin de UE, persoanelor fizice se vaccinează contra cost.
Contra Rujetului se vaccinează la 90 și la 120 de zile

Vaccinarea srcoafei și a vierului:

Unele vaccinuri pentru protejarea purceilor se fac înainte de montă cât și în timpul gestației

ROCOVAC contra colibacili se face în a 75 a și a 95 a zi de gestație
POMPERVAC AC contra dezenteriei se face în a 75 a și a 95 a zi de gestație
Se mai fac contra pestei (nu mai este gratuit), rujetului și a pneumonie

Tratamente cu antibiotice

PENSTREP-400 este un antibiotic folosit în artrite, mamite, infecții gastrointestinale, respiratorii și urinare cauzate de microorganisme cum ar fi: Salmonela, Pasteurella, E.coli, Streptococcus, Staphyliococcus...
Se face intramuscular 1 ml. la 10 kg. de corp timp de trei zile.
A nu se injecta mai mult de 10 ml. într-un singur loc. A nu se folosi la scroafele gestante, a nu se veni în contact cu serul și, a nu se administra concomitent cu alte antibiotice.
porci vietnamezi
porci vietnamezi
temp4; Abia fatati in septembrie
temp4
temp7; Septembrie
temp7
received_1439390119418650
received_1439390119418650
received_1439390116085317
received_1439390116085317
received_1467583903265938
received_1467583903265938
received_1467583926599269
received_1467583926599269
received_1467583786599283
received_1467583786599283
received_1467583876599274
received_1467583876599274

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.